expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

Sunday, 12 July 2015

TOPIK MENARIK KHAS UNTUK SEMUA PELANGGAN HARTANAH

TOPIK MENARIK

Assalammualaikum dan salam sejahtera…

Kami nak buka topik perbincangan hari ni dengan isu hartanah . Hmmm…mungkin ada yang dah start terfikir untuk tidak terus membaca kerana rasa apa yang kami nak share ni hanya sesuai untuk golongan berduit dan orang-orang kaya je. Nanti dulu, anda silap sebenarnya. 

Target info sharing ini adalah lebih kepada membantu orang-orang kita untuk memiliki tanah sendiri. Ye lah, cuba kita imbau sejarah lalu…siapakah sebenarnya yang memiliki tanahair bumi tercinta ini? Bukankah orang kita? 

Tapi cuba lihat senario kini,  yang berharta dan memiliki aset jutaan ringgit kebanyakannya bangsa asing bukan? Sedangkan kita yang lebih sepatutnya memiliki harta sekurang-kurangnya sekeping tanah.

Bagi yang baru berkahwin, apa perancangan masa depan anda? Takkan selamanya nak menyewa di rumah orang? Bukankah bagus kalau hari ini kita beli sebidang tanah dan bila tiba masanya boleh bina rumah sendiri.  Sekurang-kurangnya dah terjamin nasib di hari tua. 

Seperti yang kita tahu pelaburan tanah adalah suatu pelaburan masa depan yang bijak. Tanah sentiasa menjadi aset yang menguntungkan kerana harga tanah sentiasa meningkat dari semasa ke semasa. Jadi kalau beli hari ni, tak semestinya hari ni jugak kena bina rumah sendiri. 
Kalau di masa depan dah ada rezeki lain pun, tanah kan boleh dijual dan harganya memang dah gerenti meningkat berkali ganda. Bukan ke ia dah jadi pelaburan yang menguntungkan? Jadi, kesimpulannya tak rugi beli tanah ni…

Mungkin ramai yang ada pengalaman tentang cerita tanah ni. Rasanya ada yang pernah kena tipu kan? Maybe tersalah pilih dan buat rundingan tanpa meneliti segala perkara penting. 

Di sini kami ada berita baik tentang peluang anda memiliki tanah kediaman sendiri dan yang paling penting apa yang kami tawarkan ini genuine dan tiada penipuan. Anda beli, anda pasti dapat tanah sebab kawasan tanah ni baru dibuka dan memang disasarkan untuk golongan bumiputera. Apa yang menariknya adalah tanah ni berada di kawasan Selangor. As usual seperti yang anda tahu, kalau tanah area Selangor ni harga pasti tinggi berdentum-dentum kan? Tapi inilah berita baiknya di sini. Tanah yang kami tawarkan ini memang murah dan rasanya pada kadar mampu milik oleh semua golongan. Paling best sekali, lokasi yang memang amat strategik dan ini merupakan tawaran harga tanah termurah di negeri Selangor setakat ini. 

Di sini kami berikan sedikit info yang mungkin ingin anda ketahui tentang tanah ni:
  • Lokasi: tanah lot di UIA Gombak
  • Size Tanah: Ada banyak jenis saiz
  • Harga tawaran: RM55ribu sehingga RM300ribu (bayaran deposit 10%, 20%, 30%) 
  • Target pemilik: penjualan khas untuk Bumiputera Melayu
  • Kedudukan: Amat strategik dan menjadi kawasan wajib dibangunkan dalam perancangan kerajaan negeri
  • Kemudahan: bakal menjadi pusat pengajian dan bandar ilmu, akses jalan dan lebuh raya ke seluruh bandar utama di KL dan Selangor
Sebenarnya offer ni memang cukup menarik. Dengan lokasi berdekatan area UIA, harga tanah ni sebenarnya bakal melambung sedikit masa lagi. Tapi disebabkan ia baru dibuka dan pemaju memang nak tolong orang kita, jadi harga tawaran pun dibuka rendah. Jangan terkejut kalau sedikit masa lagi harganya pasti meningkat berlipat ganda.
  
Jadi, rasanya tak wajar kalau peluang keemasan ini dilepaskan macam tu je. Penjualan tanah ni mengikut konsep ‘first come first serve’ sebab lot yang ada memang terhad. Jadi siapa yang cepat dialah yang dapat beli tanah ni.

So, kepada yang berminat mungkin masih tertanya-tanya macam mana syarat dan prosedur pembelian tanah ni. Ok, di sini kami akan explain bagaimana.

Pertama sekali anda mesti memenuhi 2 syarat mudah iaitu:

1) Mestilah kaum Bumiputra Melayu

2) Berkemampuan untuk membayar harga tanah iaitu mempunyai dana atau kewangan supaya boleh beli tanah 
Seperti yang kami sebutkan tadi, target sebenar adalah untuk membantu Bumiputera Melayu. Jadi, kalaulah anda kurang berkemampuan dan takde duit sebanyak itu sekarang, jangan risau. Anda masih berpeluang memiliki tanah ni dengan syarat anda hanya perlu membayar 10% atau 20% atau 30% harga tanah terlebih dahulu. Selepas tu anda boleh buat loan peribadi melalui bank, koperasi atau mana-mana institusi kewangan.

Bagi memudahkan urusan anda, kami juga sedia membantu mereka yang berminat untuk menguruskan loan iaitu melalui panel kami. Kalau anda mahu kami menguruskan loan anda maka anda hanya perlu menyediakan beberapa dokumen seperti berikut:
  1. Dua (2) keping salinan kad pengenalan depan belakang
  2. Surat pengesahan majikan 
  3. Slip gaji 4 bulan terkini bagi swasta bagi pekerja kerajaan 3 bulan terkini
  4. Salinan penyata EPF terkini
Borang pinjaman akan diberikan oleh pihak kami dan pelanggan hanya perlu melengkapkan dan mengembalikan segera kepada kami beserta dokumen2 yang kami perlukan seperti di atas.

Bagi yang bimbang ditipu atau masih sangsi dengan urusan jual beli tanah ni, kami juga akan explain tentang prosedur pembelian tanah sebelum anda melawat kawasan jualan tanah. Sebelum anda membeli tanah, sila faham 3 perkara berikut:
  1. Pelanggan perlu membaca dan memahami syarat beli tanah
  2. Pelanggan perlu mengakui memahami prosedur kami 
  3. Prosedur kami merangkumi beberapa langkah-langkah iaitu:
LANGKAH PERTAMA
Pelanggan diingatkan membawa salinan kad pengenalan depan belakang dan wang 10% atau 20% atau 30% sebelum berjumpa dengan panel kami. Jangan serahkan segala dokumen dan wang 10%, 20% atau 30% tersebut sekiranya pelanggan masih belum melawat tapak dan berpuas hati dengan kawasan tanah. Sila bawa bersama semua dokumen untuk loan sekiranya pelanggan berniat untuk  membuat loan

(Nota: Perkara ini diingatkan dengan tujuan untuk mengelak pembaziran masa iaitu masa pelanggan serta pihak kami dan juga supaya perkara ini tidak perlu dibuat berulang kali)

LANGKAH KEDUA
Sekiranya pelanggan berpuas hati dengan kawasan tapak tanah yang ditawarkan, maka pelanggan diminta hadir ke pejabat untuk membayar 10%, 20%, 30% bayaran pendahuluan, sambil-sambil tu pelanggan bolehlah bertanya-tanya kepada pengurus jualan di pejabat kami sekiranya ada perkara yang masih tidak difahami dan diragui.

LANGKAH KETIGA
Semasa membayar 10%, 20% atau 30% pastikan pelanggan mendapat resit rasmi pembayaran dan pastikan pelanggan mendapat draft perjanjian jual beli tanah iaitu (SPA)

Antara isi penting perjanjian dalam SPA adalah:
  • Pelanggan diingatkan supaya mebayar 90%, 80%, 70% lagi baki bayaran dalam tempoh 3 bulan dari tarikh pembayaran 10% atau 20% atau 30% pendahuluan. Tempoh lanjutan sebulan lagi akan diberi oleh pihak pemaju sekiranya dalam masa 3 bulan pelanggan masih gagal membuat baki bayaran 90% atau 80% atau 70%
  • Pelanggan diberi jaminan oleh pemegang amanah sekiranya geran pembangunan gagal diluluskan oleh kerajaan dalam tempoh 24 bulan, maka pelanggan akan dibayar pampasan mengikut harga pasaran berserta beberapa peratus tambahan
  • Pelanggan boleh membuat pembatalan belian tetapi pihak pemaju akan mengenakan caj pembatalan sebanyak 10% dari harga tanah.
  • Perkara lain boleh dillihat dalam Draft SPA.
So, rasanya mungkin itulah antara perkara penting yang perlu anda tahu kalau anda benar-benar minat nak beli tanah ni. Mungkin ini peluang terbaik anda untuk memiliki tanah sendiri dan membina kediaman idaman anda satu hari nanti.

Offer harga seperti ini memang tak dapat selalu. Kalau selama ni anda dah kerja berpenat lelah, kini masa untuk anda fikirkan untuk memiliki aset bernilai bagi diri anda seperti kata Abraham Lincoln ‘Private Property is a Result of Hard Work’ So, buatlah pelaburan bijak ini. 

Bagi yang ada pertanyaan dan masih perlukan lebih penjelasan sebelum ke pejabat pemaju, anda boleh hubungi kami. 



Bagi pembeli yang serius, sila hubungi kami
PHOENIX CALIBRE GROUP SDN BHD
Call/SMS/Whatsapp:
+60145538989 (Hasnal) 
Skype: shhimec 
Email: myphoenixcalibre@gmail.com
Blog: http://phoenixcalibre.blogspot.com/

No comments:

Post a Comment